Jalex Entertainment, Tel. 0314 345 098 .......... Voor entertainment op maat enne ....... dat maatje meer.


Bouwen met Bamboe

De werkwijze heet 'bamboestiek', waarbij kunstwerken worden vervaardigd van bamboestokken, aaneengeknoopt met elastiek. Aanvankelijk is een elastiek sterk genoeg om een bamboestok op zijn plek vast te binden. Maar naarmate het bouwwerk groter wordt, zul je meer elastieken om elk knooppunt moeten wikkelen om een stevige geheel te krijgen. Op die manier ontdek je gaandeweg hoe je sterke verbindingen en constructies kunt maken. Eerst construeer je bijvoorbeeld driehoeken, vierkanten of sterren die vervolgens aan elkaar 'gestiekt' worden tot driedimensionale vormen als het regelmatig viervlak (tetraeder), de piramide, de kubus of een complexe draadconstructie.

Wetenschap en techniek

Als deze objecten vervolgens weer gekoppeld worden, ontstaan er torens, piramides of andere bouwwerken tot wel tien meter hoogte! Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: ruimtes om in te verblijven zoals een tent, een kooi of een huis; markante gebouwen zoals een school, een kathedraal, een kasteel of een piramide; hoge torens zoals een kerktoren, een vuurtoren of de Eiffeltoren; voertuigen die bewegen zoals een fiets, een auto, een boot of een raket; groeivormen uit de natuur zoals een bloem, een boom of een kristal; figuren zoals een dier, een logo of letters die samen een woord vormen.
Afhankelijk van de kennis en vaardigheden van de deelnemers ontstaat er een grote diversiteit aan bouwwerken. Al doende kan men leren van elkaar en stap voor stap ontdekken wat wel en wat niet lukt. De technische kennis en vaardigheden die je hierbij opdoet bevorderen bovendien de ontwikkeling van je creatieve en probleemoplossende vermogen.

The sky is the limit

De BamBoeBus is mobiel en werkt op locatie bij scholen, culturele instellingen en bedrijven in het hele land. Alle benodigde materialen worden met de bus naar de werkplek gereden, zodat we daar direct aan de slag kunnen gaan. Zowel op binnenlocaties (tent, zaal of sporthal) als buiten in de vrije natuur of op schoolpleinen, sportvelden, parken of parkeerterreinen, de BamBoeBus kan op elke locatie met een aangepast programma komen. Alles is bespreekbaar!

Fantastische ervaring

Een bamboeworkshop doorbreekt de dagelijkse sleur: je werkt met eenvoudige, maar niet alledaagse materialen en technieken en je werkt ook op een andere manier samen. Met vaak een verbluffend resultaat. Deelnemers kunnen zelfstandig experimenteren met verschillende bouwtechnieken, afhankelijk van leeftijd en ervaring. Tijdens het bouwen ervaar je in de praktijk hoe een idee werkt of hoe het juist niet werkt, wat makkelijk gaat of wat te hoog is gegrepen. Dit leerproces draagt bij aan ruimtelijk inzicht en een betere samenwerking. Je zult ontdekken welke vormen en constructies stabiel zijn en stevig staan. Hoe dwarsverbindingen functioneren of wanneer iets mis gaat en omvalt.

Iedereen kan meedoen

De BamBoeBus brengt alle materialen mee die tijdens de workshop van pas komen: naast bamboestokken hebben we ook allerlei handig gereedschap om dit basismateriaal te verwerken en heel veel elastiekjes om de stokken aan elkaar te knopen. Daarvoor is een eenvoudige montagetechniek ontwikkeld die iedereen makkelijk in korte tijd kan leren: de kunst van de 'bamboestiek'. Na een introductie kun je aan de slag om in je eentje, samen met je groepje of met z'n allen tegelijk een grootse constructie te bouwen. Dat kan met je groep, klas, school, team of hele bedrijf, van 5 tot 500 personen, voor zowel beginners als gevorderden, kinderen en volwassenen, jong en oud.

Samenwerking

Je kunt eerst individueel werken (tweedimensionale vormen: driehoek, vierkant, ster, platte figuren) en daarna in tweetallen (driedimensionale vormen: piramide, kubus, voetbal, ruimtelijke figuren) om uiteindelijk in teams de objecten aan elkaar te koppelen tot ruimtelijke structuren. Geleidelijk aan leer je om te gaan met het materiaal en met elkaar doordat je steeds weer moet overleggen. Constructieve problemen kun je samen bespreken om een goede oplossing te bedenken. Zo ontstaan er nieuwe initiatieven die je de kans geven om de eigen beperkingen te overstijgen en individuele grenzen te overschrijden.

Leerproces

Je kunt verschillende vormen bedenken die je gaat vertalen in een bamboeconstructie waarin de functionaliteit, het materiaalgebruik en de vormgeving aan de orde komen. Centraal staan de begrippen betekenis (wat is het of wat stelt het voor?), functie (wat kun je ermee of waarvoor heb je het gemaakt?), vormgeving (hoe heb je de vorm bedacht en ontworpen?), materiaal (kan het ook van andere materialen gemaakt worden?), techniek (kun je dit ook op een andere manier maken?), plaats (waar, in wat voor omgeving hoort het thuis?) en tijd (wat is mogelijk in een beperkt tijdsbestek?).

Neem contact met ons op
Terug naar het overzicht